Artikel i Villa Nytt

Ett reportage om MässingMäster publicerades i Villa Nytts september-utgåva. Här kan nedan du läsa hela reportaget:

Ljusfest för retrolampans åtkomst

Nu tar gamla lampikoner plats i hemmen. Intresset för att reparera gammal armatur har också ökat. Villanytt riktar ljust mot Mässing Mäster på Götgatan i Stockholm. En butik som lockar alla de som vill hitta sin unika retrolampa samt få liv i gamla kristallkronor och oljelampor.

Retrolampan står i fokus. Det menar Agnieszka Markefelt på lampbutiken Mässing Mäster, som har märkt av ett ökat intresse för gamla lampor och belysning. Populärast just nu är fotogen- och mässingslampor med sitt mjuka ljus, men också kristallkronor och den så kallade Tiffanylampan. Så varför lysa upp hemmet med en lampa från förr?
– De gamla lamporna är inte tillverkade i samma antal som de moderna, att inreda med en unik lampa speglar din personlighet och kreativiteten, menar Agnieszka.

Varmt ljus med fotogen- och mässingslampor

Fotogenlampan finns i olika stilar, för bord, golv och tak, och för allas smak. Allt från den klassiska, färgglada stromlyktan eller den historiska gruvlyktan, till mer modern – små och stora – fotogenlampor i både glas och mässing.
– Fotogenlampor ger den ultimata mysfaktorn i hemmet med sitt levande ljus. När elpriserna stack iväg upplevde vi också att det var många som hörde sig för om olika fotogenlampor.
Mässinglampan upplever också en renässans och är mycket populär, berättar Agnieszka.
Mässingingen med sin varma metall ger den en mer ombonad känsla i hemmet än stål och enkla, vita lampor.
– Den ger också lite lyxigare känsla i inredningen då mässing och guld lätt kan förväxlas. Mässing kallades därför också för fattigmansguld.

Tiffanylampor med färgglada skärmar

Tiffanylampans skärm består av färgande glasbitar som löds ihop med tennmetall och bildar ett vackert mönster, inspirerat av naturen. Skenet är varmt och behagligt samt skapar en mysig stämning i rummet.
– Tiffanylampor ger mycket färg i den annars så enfärgade lampdjungeln och en glad och härlig känsla med sitt utsmyckade utseende. Företaget som började tillverkningen la ned för ca. 60 år sedan. När de väl går en äkta Tiffanylampa på auktion går de för flera hundratusen kronor. Men det finns fina varianter som också är genuina hantverk, berättar Agnieszka.

Kristallkronan kräver sin hand

Många som besöker Mässing Mäster söker också efter en vacker kristallkrona i någon av de många stilarna som barock, empir eller gustavianskt. Kronans glittrande prismor förhöjer hemmet med en lyxigare känsla.
– Prismorna reflekterar ljuset både från glödlamporna och ljuset utifrån på ett fint sätt. Det går inte att undvika en kristallkrona där den hänger! Vi tar också på oss att renovera kristallkronor i vår verkstad och det är inte gjort på en handvändning. Det handlar om att ta ner alla prismor, dra ny el, tvätta, polera efter kundens önskemål. Vi utför även andra lamprenoveringar.
Så vad kan besökarna förvänta sig av ett besök på Mässing Mäster?
– Det är en levande butik och har förmodligen Sveriges största utbud när det gäller reservdelar till fotogenlampor, prismor till kristallkronor och äldre glaskupor. Ja, vi är lite gammeldags och kan inte ändra något i butiken. Då tappar vi mycket kunder och vårt ryckte! avslutar Agnieszka Markefelt.

Kontakta oss

Har du frågor eller undrar du om priser? Ring oss på 08-714 77 00 eller maila oss. Du kan även använda kontaktformuläret, så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Kontakta oss